Socar drži Tursku

ANKARA – Kompanija SOCAR je preuzela financiranje dijela projekta naftne rafinerije u Turskoj, upražnjenog kada su se iz tog posla povukle dvije financijske institucije, priopćio je u azerbajdžanski državni naftaš.

SOCAR, vlasnik turske petrokemijske kompanije Pekim, financirat će 5,5 milijardi dolara vrijedan projekt rafinerije Star, u partnerstvu sa Turkas Petrolom, pošto su se iz konzorcija povukle Međunarodna financijska korporacija (IFC) Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Čelnik Socar Turkey, Kenan Yavuz rekao je za Reuters da je dogovorio svježi kredit od pola milijarde dolara sa jednom komercijalnom bankom, u zamjenu za dio koji je trebao pokriti EBRD i IFC. On nije objelodanio ime banke, ali izvori bliski poslu navode da se radi o turskoj Denizbank, u vlasništvu ruske Sberbanke. Socar je rekao da će iz vlastitih izvora uložiti dvije milijarde dolara, a ostatak potražiti na bankarskom tržištu.

Planirano je da rafinerija u mjestu Aliaga, na obali Egejskog mora, počne raditi sredinom 2017., kapacitetom od 10 miliona tona godišnje, od čega bi 1,6 miliona tona bio mazut za potrebe termoelektrane Petkim. Također će proizvoditi dizel, aviogorivo i TNG.

Socar je vlasnik 81,5% projekta, a Turcas ostataka od 18,5%. Turska u svojoj jedinoj rafineriji Tupras, kapaciteta 28 miliona tona, proizvodi više benzina nego što je zemlji potrebno, ali je teško zavisna od uvoznog dizela, čija potrošnja ide ka 20 miliona tona godišnje, sa lanjskih 12 miliona tona.