Slovenija prodaje Petrol

Na listi poduzeća u vlasništvu države koje slovenačka vlada namjerava da proda ove jeseni mogle bi da se nađu osiguravajuće društvo Triglav i energetska kompanija Petrol, navode slovenački mediji.

Informaciju s kojom je najprije izašao poslovni dnevnik “Finance” slovenačko ministarstvo financija nije željelo ni da potvrdi ni da demantira.

Neimenovani izvor u vladi za poslovni list “Finance” je rekao da je lista od 15 poduzeća i banaka koju je vlada već objavila s namjerom da ih proda i potpuno se povuče iz njihovog vlasništva, “prekratka”, pa će je vjerojatno popuniti nekom od velikih kompanija kao što su Triglav i Petrol.

O konačnom razvrstavanju poduzeća na ona namijenjena prodaji i ona u kojima će država ostati vlasnik zbog njihove strateške važnosti parlament bi trebalo da odlučuje početkom jeseni.

Uz već prihvaćene mjere štednje prodaja dijela državne imovine trebalo bi da posluži za postupno smanjivanje budžetskog deficita u idućim godinama budući da će on ove godine iznositi 1,5 milijardi eura, ali i kao poticajni znak za strane investitore.