Slovenija i Crna Gora ljute na Hrvatsku

Crna Gora i Slovenija žestoko su reagirale na hrvatsku objavu natječaja za istraživanje ugljikovodika, javljaju mediji, a prenosi energetika-net.com.

Slovenija od Hrvatske zahtijeva da iz natječaja “smjesta povuče” polje dodjele koncesije SJ-01, koje se odnosi i na područje sjeverno od paralele 45 stupnjeva i 10 minuta, “gdje se nalazi slovensko teritorijalno more i epikontinentalni pojas”, stoji u slovenskoj izjavi u kojoj se pojašnjava da je taj prostor predmet spora na arbitraži o granici.

Uz to, Slovenija zahtijeva da Hrvatska u dokumentaciji za natječaj, uključujući i na priloženim kartama, jasno navede da je spomenuto područje predmet arbitražnog postupka.

No, u četvrtak je prigovor uložila i Crna Gora rekavši da natječajna dokumentacija prejudicira granicu dviju zemalja, što prema Protokolu o privremenom režimu iz 2002. ne bi trebala raditi.

U Ministarstvu vanjskih poslova pak kažu da Hrvatska ne krši ništa, te da u natječajnoj dokumentaciji stoje međunarodni sporazumi koji uključuju razgraničenje na moru.