Slobodna Dalmacija: Zašto benzin nije jeftiniji u Hrvatskoj?

ZAGREB – Cijena litra eurosupera 95 u Hrvatskoj, pri cijeni sirove Brent nafte od 45,23 dolara po barelu, u ožujku 2009. iznosila je 6,72 kune, dok je ona ovih dana 8,57 kuna, komentira Slobodna Dalmacija. List, doduše, napominje da je u studenom 2010. cijena eurosupera 95 bila na razini sadašnje, iako je Brent tada vrijedio 40-tak dolara više, odnosno 93 dolara.
Iz ministarstva financija pojašnjavaju da su u studenom 2010. ukupne naknade iznosile 3,1 kunu po litri eurosupera. Ovaj iznos uključuje akcizu od 1,75 kune po litri, naknadu za ceste i autoceste od 1,2 kune po litri i naknadu za obvezne zalihe od 0,15 kuna po litri goriva.
Danas naknada na eurosuper iznosi 3,66 kuna po litri. Zbog usklađivanja s direktivama EU, sve naknade koje su ubirane po litri goriva objedinjene su u jednu. List konstatira da su u promatranom periodu trošarine po litri benzina uvećane za 56 lipa, dok je PVD u cijeni goriva uvećan sa 23, na 25 posto. Najzad, u istom razdoblju je kurs dolara narastao sa 5,4 na 6,4 kune, što je također utjecalo na cijene derivata u Hrvatskoj.
U potrazi za matematičkim rješenjem naslova: Benzin bi u Hrvatskoj morao biti jeftiniji! – novine su prenijele ocjene naftnih analitičara da se odgovor krije u tome da su distributeri goriva u toj zemlji, od Ine do Croduxa, navodno povećali marže sa oko 60-70 lipa po litru, na oko jednu kunu/litar. Kompanije to u potpunosti negiraju, ali list navodi da je činjenično stanje vrlo teško dokazati.