Skuplje gorivo – jedina posljedica liberalizacije tržišta naftnih derivata

ZAGREB – Komentirajući najnovije poskupljenje goriva u Hrvatskoj, portal Lider.hr konstatira da je jedina posljedica liberalizacije tržišta naftnih derivata u toj zemlji skuplje gorivo.
Naime, tržišna utakmica nije dovela do snižavanja cijena, kao na primjer u sektoru osiguranja, gdje je drastično pala i cijena police auto-osiguranja.
Najveća posljedica liberalizacije je da su naftne kompanije iskoristile slobodno formiranje cijena kako bi podigle svoje marže za oko 30 posto, odnosno u prosjeku za 30-ak lipa po litri, piše portal.
Lider podsjeća da, kada je država određivala cijene, pripadajućim pravilnikom bilo je definirano i da marža kompanija može biti 66 lipa po litri benzina i po litri dizela. „Sada se te marže kreću oko 90 lipa po litri Eurosupera i 1 kunu po litri Eurodizela“.CAM00209
U komentaru se citiraju nedavno objavljeni podaci iz kvartalnog izvješća Ine da su na poslovanje segmenta prodaje utjecali „poboljšani vanjski uvjeti sa 10% većom prosječnom maržom (posebno na dizelima i benzinima) i 29% bolja veleprodajna marža i povećana jedinična marža u maloprodaji“.