Sjeverno more sve manje privlačno

OSLO – Područje Sjevernog mora postaje sve manje privlačno za investiranje u istraživanje nafte i plina, pokazuje najnoviji izvještaj norveške analitičke firme DNV GL.

Prema tom izvještaju (Challenging Climates: The outlook for the oil and gas industry in 2014) V. Britanija i Norveška su pale sa četvrte pozicije u 2012. na sedmo, odnosno deveto mjesto u 2014., ustupajući ta mjesta Kini, Maleziji i Kanadi. Prva tri mjesta na listi najatraktivnijih investicijskih destinacija za naftno-plinsko gospodarstvo zadržavaju SAD, Brazil i Australija.

Izvještaj je zasnovan na anketiranju preko 430 naftnih i plinskih profesionalaca i detaljnim razgovorima sa više od 20 čelnih menadžera u sektoru.

Ključni nalazi za Evropu su da je tu povjerenje u izglede Oil&Gas sektora u 2014. najmanje u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i Azijsko-pacifičkom regijom.

Eksperti DNV-a navode da su visoki troškovi osnovni razlog i ukazuju na signale smanjenja mega projekata, dok se manji i dalje provode. Drugi „veliki problem“ tog sektora evropske privrede u 2014. bit će nedostatak kvalificiranog kadra, što je i u 2013. 49% anketiranih navelo kao glavnu prepreku rastu te industrije.

Blizu trećine učesnika ispitivanja iz Europe navodi da njihove kompanije namjeravaju da potraže partnere sa potrebnim ekspertima i kvalificiranom radnom snagom potrebnom za projekte istraživanja i proizvodnje.