Sindikati INA-e upozoravaju: Istraživanja u Jadranu protuzakonita!

Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) protive se najavama o novom mogućem suvlasniku INA-e s više od 50 posto vlasništva s koji bi uvjetovao zatvaranje Rafinerije nafte Sisak i njenu prenamjenu u regionalni distribucijsko-skladišni centar.

Navedeni sindikati zalažu se za opstanak rafinerija Sisak i Rijeka, kao i za to da o sudbini rafinerija nitko ne može odlučivati bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske. Sindikati također tvrde da je snimanje 2D seizmike tvrtke Spectrum u Jadranu protuzakonito, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA), prenosi www.seebiz.net.

Glavni povjerenik sindikalne podružnice Rafinerije nafte Sisak i koordinator EKN-a u Ini, Željko Jurašinović, apelirao je na Vladu da zauzme čvrst i jasan stav o rafineriji Sisak te zaštiti nacionalne interese ukoliko INA dobije novog većinskog vlasnika.

Sindikati su prije početka snimanja 2D seizmike od strane tvrtke Spectrum u Jadranu uputili protestni apel predsjedniku države, premijeru, ministru gospodarstva i predsjedniku Sabora, no, odgovor, tvrde, nisu dobili, osim od predsjednika Josipovića koji ih je pozvao na razgovor.

„Svjedoci smo da britanska tvrtka Spectrum treba do 1. ožujka završiti snimanje 2D seizmike u Jadranu, što bi se moglo pokazati jednom od najvećih afera u Hrvatskoj. Naime, radi se protuzakonito jer odobrenje za to snimanje nije izdano u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji je u vrijeme izdavanja odobrenja bio na snazi. Nadalje, takvim snimanjem neće se dobiti ništa što već nije poznato jer je INA obavila puno opsežnija 2D seizmička snimanja“, poručio je inženjer naftnog rudarstva i sindikalist Božo Mikuš.

Mikuš je naglasio da uz postojeća snimanja bilo kakva dodatna 2D seizmička snimanja, pa tako i Spectrumova, nisu potrebna za određivanje blokova, istražnih prostora, odnosno za provođenje javnih nadmetanja za odobrenje istraživanja ugljikovodika.

„U ovom slučaju ministar gospodarstva se više ponaša kao Spectrumov akviziter nego kao ministar države koja u svojem vlasništvu ima puno bolje podatke i može na njima dobro zaraditi. Zato, ako već nije prekasno, Ministarstvo gospodarstva ne smije Spectrumu dozvoliti prodaju podataka kojima raspolažu, jer oni su svoja snimanja radili u svrhu znanstvenog istraživanja, a ne u svrhu istraživanja ugljikovodika”, kazao je Mikuš.

(Anadolija)