Shell u potrazi za naftom ulaže 700 milijuna dolara u BiH

Shell, kao drugi svjetski gigant u naftnoj industriji u svijetu, dostavio je pismo namjere da uđe u pregovore s vlastima Federacije BiH oko dodjele koncesije za istraživanja zaliha ugljikovodika na području Dinarida, potvrdio je za Večernjak ministar energetike, industrije i razvoja Erdal Trhulj. Radove na crpljenju nafte, potvrde li se nalazi istraživanja, trebali bi početi krajem 2014. godine. 
Predstavnici Shella su nakon iskazanog zanimanja u memorandumu o razumijevanju prije dvije godine potvrdili da su zainteresirani za posao koji bi za Federaciju BiH mogao biti značajniji čak i od ulaska u Europsku uniju.

‘Podjela’ Federacije

Trhulj je objasnio kako se Federacija BiH odlučila da pri tome podijeli ovaj entitet na dva dijela u smislu dodjeljivanja koncesija za crpljenje nafte na njezinu sjeveru u području Posavine, te na područje Dinarida, s obzirom da se radi o dva posve potencijalno različita geomorfološka područja. 
Samo kompanija poput Shella čija je prošlogodišnja zarada od crpljenja nafte i plina te njihove prerade i prodaje diljem svijeta iznosila 26 milijardi dolara može ući u tako zahtjevni i složeni posao. Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida od Bihaća – Glamoča – Livna – Tomislavgrada – Mostara – Neuma potrebno je izdvojiti najmanje 700 mil. dolara, što je više od polovine proračuna FBiH. Naime, procjene govore da se zalihe nafte na području Dinarida nalaze na dubini od četiri do osam kilometara.

Vše na www.vecernji.ba