“Shell” se povlači iz BiH?

Svjetski naftni gigant “Shell” koji je s Vladom FBiH 2011. godine potpisao Memorandum o suradnji s namjerom dobivanja koncesije za istraživanje nafte i plina u našoj državi, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi se povući iz cijele priče! – piše Dnevni Avaz.

Održan sastanak

Naime, predstavnici federalnih ministarstava financija, energije, rudarstva i industrije, kao i Zavoda za geologiju FBiH, prije nekoliko dana održali su sastanak s predstavnicima ove kompanije na kojem je, navodno, spomenuto da bi “Shell” mogao raskinuti ovaj memorandum.

Tajnik Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan u izjavi za “Avaz” nije želio ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju, dodavši da je takav dogovor “sve dok ne dođe dopis iz Haga”. Dodao je da nema ništa sporno kada je u pitanju istraživanje nafte i koncesija u FBiH, ali je, ipak, bio znakovit u sljedećoj izjavi:

– Mogu nastati problemi. Vlada se o nekim stvarima također mora očitovati.

Raniji planovi

Kontaktirali smo i ministricu financija Jelku Milićević te direktora Zavoda za geologiju Hazima Hrvatovića, ali se oni nisu javljali.

Iz Zavoda su ranije potvrdili da bi do kraja ove godine trebao biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina sa “Shellom”, a da bi već početkom naredne godine trebala krenuti i prva istraživanja.