Shell, Premier Oil otkazuju poslove – padaju cijene najma platformi

Milijarde dolara planiranih investicija u sektor nafte i petrokemije otkazane su ili zamrznute, a Royal Dutch Shell i britanski Premier Oil su prvi najavili te rezove, reagirajući na surov pad cijena sirove nafte.
Anglo-nizozemski kolos je priopćio da odustaje od plana gradnje najvećeg petrokemijskog kompleksa na svijetu, 6,5 milijardi dolara vrijedan projekt gdje mu je partner trebao biti Qatar Petroleum. Prije toga je Premijer rekao da odlaže finalnu odluku o ulaganju dvije milijarde dolara u Sea Lion projekt proizvodnje nafte kod obala Folklandskih (Malvinskih) otoka blizu obala Argentine, kao i razvoj polja Bream u podmorju Norveške.
„(Sa barelom vrijednosti) Ispod 50 dolara, nećemo odobriti Sea Lion, niti Bream“, rekao je Tony Durrant, čelnik Premier Oil-a. Kompanija je također smanjila plaće za honorarne radnike koje je angažirala na poslovima u Sjevernom moru i u jugoistočnoj Aziji, dok nastoji izmjeniti tarifne uvjete u ugovorima sa servisnim firmama.
Uslijed smanjenih investicija dolazi i do pada cijena najma ultramorednih platformi za bušenja u dubokim vodama. Prema podacima konzultanta IHS Energy prosječne nove tarife jednodnevnog iznajmljivanja brodova sa opremom za bušenje nafte pale su u prosincu na 440.000 dolara na dan, 100.000 dolara ispod cijene s početka prošle godine. Istovremeno je njihovo korištenje u siječnju ove godine na najnižoj razini u posljednjih 15 godina. Financial Times