Shell počinje istraživanje nafte u BiH 2014.

Međunarodna naftna i plinska kompanija Shell (Shell Exploration Company B.V), sa sjedištem u Nizozemskoj, završila je sve neophodne analize i zvanično dostavila pismo namjere da uđe u pregovore za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte u Federaciji BiH.

Ovo je novinarima potvrdio federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Erdal Trhulj, nakon sastanka Komiteta za praćenje realizacije memoranduma koji je Vlada FBiH potpisala sa ovom kompanijom prije dvije godine, piše Oslobođenje, a prenosi www.energetikars.com.

„Vladi FBiH predložit ćemo produžetak memoranduma za godinu dana, s obzirom na to da pregovori za dodjelu koncesije, u skladu s važećim  zakonom i iskustvom u svijetu, traju od šest do devet mjeseci“, rekao je Trhulj.

On je istakao da je dodatno vrijeme potrebno kako bi Vlada donijela odluku o strateškom interesu za područje Dinarida, i kako bi se odabrala konzultantska kuća sa iskustvom koja će u ime Vlade pregovarati.

Uspješno zaključivanje pregovora otvorilo bi mogućnost da Shell u jesen naredne godine otvori firmu u Sarajevu i pokrene radove na istraživanju i eksploataciji.

Vlada FBiH i međunarodna naftna i gasna kompanija Shell potpisale su u novembru 2011. dvogodišnji memorandum o razumijevanju, koji predviđa istraživanja i eksploataciju nafte i plina na području ovog entiteta, ali se čekalo na usvajanje zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina koji je usvojen 13. septembra ove godine, čime je Federacija otvorila vrata Shell-u u BiH.

Memorandumom je dogovoreno da Shell, ukoliko pronađe zalihe nafte i plina, počne eksploataciju rezervi 2015. godine.

Shell je zainteresiran za naftne bušotine na prostoru Dinarida, odnosno od Bihaća, preko Livna, sve do Mostara i Neuma.