Shell kupuje BG Group

Naftni div Royal Dutch Shell PLC kupit će BG Group PLC za 69,6 milijardi dolara u novcu i dionicama, što pokazuje kako pad cijena energenata utječe na globalnu industriju nafte i plina, piše Wall Street Journal.
Shell bi tako učvrstio svoju vodeću poziciju u proizvodnji plina i smanjio zaostatak za najvećom svjetskom naftnom kompanijom ExxonMobilom.
Dioničari BG-a će dobiti po dionici dobiti 383 penija u gotovini i 0.4454 Shellove B dionice, čime će posjedovati oko 19 posto zajedničke grupe.
Shell očekuje da će ovim sporazumom ostvariti sinergijske učinke od oko 2,5 milijardi dolara godišnje i otvoriti prostor za nove mogućnosti. Nova će kompanija biti vodeća svjetska tvrtka za ukapljeni prirodni plin. Dogovor bi trebao biti dovršen u 2016., a pozitivni učinak na dobit osjećat se već u 2017. godini. Također će ovim preuzimanjem povećati svoje dokazane rezerve nafte i plina za 25 posto, a proizvodne kapacitete za 20 posto te će imati pristup novim projektima u Australiji, Istočnoj Africi i Brazilu.Shell
Tržišna vrijednost Royal Dutch Shella iznosi oko 200 milijardi dolara, a BG Groupa oko 46 milijardi, pa bi se ovim preuzimanjem smanjila razlika u tržišnoj kapitalizaciji Shella i Exxona, koji vrijedi oko 360 milijardi dolara.
Shell je potvrdio i da će u 2015. isplatiti dividendu od 1,88 dolara po dionici, i barem toliku u 2016. godini. Iz kompanije su najavili i početak otkupa dionica za 2017., a za taj program od 2017. do 2020. planiraju