“Shell” će tražiti naftu u cijeloj BiH

Vlada FBiH u narednih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni tender za izbor stručnog konsultanta za pružanje usluga u vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” Erdal Trhulj (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije.
Javni poziv
Riječ je o izboru konzultantske firme koja bi u pregovore o dodjeli koncesije za naftu trebala krenuti s britansko-holandskom firmom “Shell”, koja je već ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na području Dinarida. “Shell” je u ovaj projekt spreman uložiti oko 700 miliona dolara.
– Već je imenovana komisija koja je zadužena da pripremi svu potrebu dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva i koliko  znam, sve je već u završnoj fazi. U narednim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi tender bio i raspisan – rekao nam je Trhulj.
Ministar je potvrdio da je bez međunarodnog konsultanta nemoguće dodijeliti koncesiju za naftu niti početi pregovore.
Veliki ulog
– Potreban nam je strani konzultant koji ima iskustvo s tom vrstom posla i on će se finansirati zavisno od uspješnosti pregovora. No, kada dođe do drafta sporazuma, ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem da bi se sve procedure mogle završiti do kraja godine, kada bi ugovor o koncesiji trebao biti i potpisan – rekao nam je Trhulj.
Ocijenio je ovaj projekt kao strateški važan posao za FBiH, ali i cijelu državu. Pojasnio je da su u “Shellu” spremni tražiti naftu i na području Republike Srpske.
– Čelni ljudi “Shella” žele uspostaviti saradnju i s rukovodiocima iz RS. To će se desiti vrlo brzo. Ovo je, jednostavno, veliki projekt i veliki ulog za cijelu državu – smatra Trhulj.
Prve bušotine 2015?
Trhulj kaže da ne želi prejudicirati kada bi u FBiH mogle biti pokrenute prve bušotine, iako se već ranije spominjalo da bi to moglo biti krajem 2015.
– Sada sve ide svojim tokom. Važno je da je ovaj projekt uspješno započeo – rekao je Trhulj.