Saudijska Arabija blokira izvoz iranske nafte?

RIJAD – Saudijska Arabija je spriječila iranskim naftnim tankerima pristup lukama u vodećoj svjetskoj petro-monarhiji, kao i u Bahreinu, objavio je Financial Times pozivajući se na podatke brodarskih brokerskih izvora. Iz tog razloga, do sredine travnja će samo oko osam tankera sa ukupno 12 miliona barela iranske nafte moći stići do kupaca u Europi.

FT citira izvor iz firme Intertanko koji kaže da formalno nisu postavljene nikakve restrikcije od strane Rijada, ali nitko ne želi komplicirati odnose sa Saudijskom Arabijom. Neki od trgovaca kažu i da Saudijci blokiraju Iranu pristup Arapskoj naftovodnoj kompaniji SUMED, čiju infrastrukturu je Teheran prije sankcija koristio za transport naftu iz Crvenog mora u Mediteran. SUMED je 50% u vlasništvu Egipta, dok ostatak drže Saudijska Arabija, Kuvajt i UAE.

Ministar nafte Irana Bijan Zanganeh rekao je da je Islamska republika podigla izvoz nafte na dva miliona barela na dan,dok je saudijski prijestolonasljednik Princ Mohamed bin Salman, kome je kralj Salman povjerio kontrolu nad naftnom politikom te zemlje, rekao da Saudijska Arabija na predstojećem sastanku vodećih svjetskih proizvođača nafte neće pristati na zamrzavanje proizvodnje, ako to ne učini Iran. Iz Teherana je ranije poručeno da neće zamrznuti proizvodnju dok je ne vrate na nivo prije sankcija, od 4 miliona barela na dan.