Sastanak zemalja OPEC-a

Države Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) počele su sastanak u kojem će pokušati doći do dogovora o smanjenju proizvodnje nafte i naftnih derivata kako bi se umanjila zasićenost tržišta.

Usprkos neslaganju pojedinih članica, službenici OPEC-a smatraju da će dogovor biti postignut. Sastanak se održava u bečkom hotelu Park Hyatt, a optimizam je izrazio i predstavnik Irana i ministar nafte Bijan Zanganeh.
Izraženi optimizam povećao je cijene sirove nafte na svjetskom tržištu za sedam-osam posto.
Cilj sastanka jeste potvrda dogovora iz rujna da se sveobuhvatna proizvodnja nafte drži na blizu 32,5 miliona barela dnevno. Trenutna proizvodnja nafte je 33,64 miliona barela dnevno.
Članice OPEC-a se trenutno bore za svaki barel. Iran je od OPEC-a zatražio da Saudijska Arabija smanji svoju proizvodnju na milion barela po danu, na šta Rijad zasada nije spreman.
Teheran vlastitu proizvodnju također želi smanjiti na 4 miliona barela po danu, dok Rijad želi da Iran svoju proizvodnju smanji na 3,7 miliona barela po danu. Alžir kao medijator predlaže srednje rješenje na oko 3,8 miliona barela po danu.