SAD nezadovoljan ponašanjem Vlade RH

Američka tvrtka ION nezadovoljna je što je norveška tvrtka Spectrum bez natječaja dobila posao seizmičkih istraživanja u Jadranu, kao pripremu za raspis natječaja za istraživanje nafte i plina, javlja HRT.

‘Cijeli proces istraživanja i eksploatacije ugljikovodika se u Hrvatskoj vodi po najvišim svjetskim profesionalnim, zakonodavnim, poslovnim i ekološkim standardima’, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Norvežani navode da Hrvatska neće imati nikakvih troškova i da su se sami ponudili ministarstvu. ‘Spectrum će financirati istraživanje i naplatiti se prodajući podatke zainteresiranim naftnim kompanijama. Hrvatska vlada tu nema troškova…

Spectrum je ishodio pravo na seizmičke podatke na svoj rizik i na svoju inicijativu’, objasnila je norveška tvrtka. I drugi su poduzimali inicijativu, pregovarali, ali bez uspjeha.

Amerikanci su ogorčeni. ‘Prezentirali smo hrvatskoj strani svoju opsežnu ponudu bez uspjeha iščekujući formalni javni natječaj. Ova procedura protivna je zakonima EU-a i načelima slobode tržišnog nadmetanja te će ION poduzeti sve potrebne korake kako bismo pred Europskom komisijom zaštitili svoje interese’, navela je američka tvrtka ION.