Ruski gigant preuzima hrvatsku Inu?

Ruski naftni gigant Rosneft planira kupovinu ukupno 75% akcija hrvatske Ine. Planirana je modernizacija rafinerije Rijeka i izgradnja skladišta u Sisku.

Nakon što su se ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban načelno usuglasili da Rosneft kupi 49,08% dionica Ine od mađarskog Mola, u Moskvi se navodno priprema ponuda koju će, tvrde upućeni, Zagreb teško moći odbiti, piše „Jutarnji list“.

Rusi ne kriju kako imaju daleko veće planove i ambicije od kupovine većinskog udjela u Ini, tako da pripremaju paket mjera koji sadrži čitav niz projekata koji bi, ako se realiziraju, mogli snažno utjecati na oporavak hrvatskog gospodarstva, navodi zagrebački dnevnik.

Naftni gigant Rosneft, koji je u 75%-nom vlasništvu države i koji je zbog toga s ruske strane određen biti nositelj cijele operacije, nakon kupovine ukupno 75% dionica Ine namjerava u Sisku zatvoriti stara naftna postrojenja, koja su ionako bez ikakve perspektive, i na njihovom mjestu sagraditi velika skladišta nafte i naftnih derivata. Tako bi Sisak, po ruskim planovima, postao naftni centar za snabdijevanje cijele regije.

Rosneft je također zainteresiran za izgradnju produktvoda koji bi spojio luku i rafineriju Rijeka sa skladištima u Sisku. S obzirom da već postoji uređena trasa kojom prolazi naftovod, te da nema problema s imovinsko-pravnim odnosima, taj produktovod, kojim bi se prevozili naftni derivati, prije svega benzin i dizel goriva, mogao bi se brzo i relativno jeftino izgraditi.

Ako postanu većinski vlasnici Ine, Rusi su zainteresirani za proširenje kapaciteta luke Rijeka i za modernizaciju rafinerije u Rijeci. I jedno i drugo veoma je važno, navodi „Jutarnji list“ – luka u Rijeci već dvije decenije ozbiljno nazaduje po kapacitetima, tako da prema prometu ozbiljno zaostaje za slovenačkom lukom Koper, a bez dogradnje koking postrojenja u kojem bi se prerađivao otpad koji ostane nakon prerade nafte u benzin i dizel goriva, rafinerija u Rijeci ne može preživjeti.

Rusi također najavljuju da će intenzivirati suradnju s hrvatskim brodogradilištima, a najviše ih zanima brodogradilište u Kraljevici.

Moskva istovremeno želi da se napokon riješe problemi s ruskim ulaganjima u Hrvatsku. Prvenstveno da se konačno krene u izgradnju hotelskog naselja Haludovo koje stoji godinama potpuno devastirano. Vlasnik tog kompleksa, ruski biznismen Ara Abrahamian, tvrdi da ne može ništa raditi dok se do kraja ne riješe imovinsko-pravni odnosi.

Rusi će također tražiti da se napokon deblokira kapital koji je ruski biznismen Jevtušenko položio u banku kao jamstvo za kupovinu zemljišta na Mljetu. I sigurno će, na kraju, obnoviti pitanje učešća Hrvatske u izgradnji plinovoda Južni tok.

Uz to Rosneft, tvrde dobro upućeni, ima u džepu još dva snažna aduta koja bi trebala  doprinijeti da hrvatska strana prihvati dogovor. Od posla s Rosneftom najveće koristi imao bi JANAF (Jadranski naftovod), kog Rusi već i sada najviše koriste, jer bi se kroz njega transportirale dodatne količine ruske nafte namijenjene rafineriji u Pančevu koja je u vlasništvu drugog ruskog naftnog i plinskog giganta Gazproma, a novosagrađenim produktovodom prevozile bi se naftne prerađevine iz Pančeva do luke Rijeka.

I najvažnije, kada bi Rusi postali vlasnici Ine, tada bi se dio njihove nafte mogao brodovima dostaviti do Rijeke i prerađivati u tamošnjoj rafineriji.

I na kraju, zbog ruske uloge i utjecaja na ratna događanja u Siriji, Rosneft bi, mnogo prije nego Ina i Mol, mogao riješiti problem izgubljenih naftnih i plinskih polja Ine u toj zemlji. Zbog odluke Vlade Zorana Milanovića da se na početku sukoba u Siriji povuče iz te zemlje, bez ruske političke angažiranosti to bi bila nemoguća misija. Jutarnji list