Rusija sposobna na dug otpor strategiji OPEC-a

Ruske naftne kompanije jačaju poslove u upstream sektoru, pokazujući spremnost najvećeg svjetskog proizvođača sirove nafte na duže nadmetanje oko tržišta sa OPEC-om, jer njegova naftna privreda može se nositi i sa cijenom barela od 35 dolara, piše Reuters. Prema podacima Eurasia Drilling Company (EDC), najveće naftne servisne kompanije u Rusiji i na području Kaspijskog mora, broj bušotina porastao je u Rusiji 10 posto u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period 2014, usprkos tome što se vrijednost nafte u međuvremenu više nego prepolovila.

Bank of America Merril Lynch ovaj fenomen objašnjava i činjenicom da je pad cijena nafte u Rusiji kompenziran slabljenjem rublje i samim tim smanjenim porezima.

Reuters navodi da je OPEC bio zatečen podacima o ovogodišnjem rastu proizvodnje ruske nafte na rekordne visine, jer se kartel nadao da će niske cijene utjecati na pad proizvodnje kod konkurenata gdje su troškovi eksploatacije znatno veći, kao što su SAD i Rusija. EDC objašnjava i da se ruski ugovori sa serviserima generalno sklapaju na dugi rok, što uključuje i povoljnije cijene. Ukupna bušenja u Rusiji su se više nego udvostručila u proteklih deset godina, na više od 22 miliona metara godišnje. Prema zvaničnim podacima, broj proizvodnih izvora u Rusiji povećan je u 2014. na 146.279, sa 143.875 u 2013. Broj efikasnijih horizontalnih bušotina uvećan je više nego šest puta od 2005. Broj izvora na Bliskom istoku, uključujući Saudijsku Arabiju, takođe je uvećan prošle godine, dok je u SAD broj naftnih bušotina smanjen za 1.173 u protekloj godini, na svega 744 aktivne, zbog visokih troškova proizvodnje iz naftnih škriljaca, piše Reuters.