Rusija odustala od “Južnog toka”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija ne može nastaviti s projektom “Južni tok” ako se tome protivi EU. Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, konstatirao da Europska komisija oklijeva odobriti projekt koji predviđa opskrbu južne Europe plinom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu, javljaju agencije.

– Ako Europa ne želi provesti projekt “Južni tok” onda projekt neće biti proveden. Rusija ne može nastaviti s realizacijom plinovoda “Južni tok” u trenutnoj situaciji, rekao je Putin.

Agencija “Sputnjik” javila je da je Putin rekao da Rusija ne može početi gradnju na moru dok ne dobije dozvolu od Bugarske.

– Imajući u vidu činjenicu da još nismo dobili dozvolu Bugarske smatramo da Rusija ne može nastaviti s primjenom ovog projekta pod ovim uvjetima, rekao je Putin.

– Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država neka traže novac za izgubljeni profit od Europske komisije”, rekao je.

On je naveo da je odluka donesena, imajući u vidu stav Europske komisije, koja ne promovira projekt, te potvrdio da je dobivena dozvola od vlasti u Nizozemskoj.

Rusija je izgradila Sjeverni tok izravno do Njemačke preko Baltičkog mora kako bi izbjegla poremećaje u opskrbi i zaobišla Ukrajinu.

Moskva i Ankara potpisale su danas memorandum o razumijevanju za izgradnju podvodnog plinovoda u pravcu Turske sa godišnjim kapacitetom od 63 milijarde metara kubnih, rekao je generalni direktor kompanije “Gasprom” Aleksej Miler, prenosi Srna.

On je novinarima izjavio da će Turska od te količine primiti 14 milijardi kubnih metara plina, dok će ostatak biti isporučen tursko-grčkoj granici.

“Spremni smo još sniziti cijenu plina za Tursku. Cijena će biti ista kao ona po kojoj plin prodajemo Njemačkoj”, rekao je Miler. Istaknuo je da “Gasprom” planira formirati kompaniju koja će primijeniti novi projekt gradnje plinovoda u pravcu Turske, uz moguće sudjelovanje turskih partnera.