Rusi vade milione litara nafte u Republici Srpskoj

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji “Jadran – Naftagas” registriranoj u Banjaluci da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitetu i kemijsko tehnološke karakteristike.

Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da Vlada odobrava koncesionaru eksploataciju ove mineralne sirovine. U srpnju prošle godine po istom osnovu su dobili dozvolu izvaditi 5.000 kubnih metara.

U općini Šamac kažu da će tražiti da se koncesijski ugovor preispita, kako bi ova lokalna zajednica imala neku korist od ovog prirodnog bogatstva.

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan platiti pet posto od prihoda ostvarenog korištenjem uzetih količina, a da dokaz o uplati dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva, uz zahtjev za reviziju elaborata o rezervama.

“Koncesionar “Jadran – Naftagas” d.o.o. Banja Luka obvezuje se da tijekom izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izvještaju i elaboratu o rezervama”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Generalno, o ovom projektu postoji jako malo informacija zahvaljujući ugovoru između dvije strane.

Kako je to jednom ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao, podaci i rezultati istraživanja do kojih se dođe neće se objavljivati u javnosti sve dok čelni ljudi “Jadran – Naftagasa” ne odluče drugačije.

Poduzeće “Jadran – Naftagas” su osnovali Naftna industrija Srbije i “Zarubežnjeft” koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gazprom.

Ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje nafte i plina sa Vladom Srpske potpisan je 2011. godine na 25 godina.

Načelnik općine Šamac Đorđe Milićević traži hitan sastanak sa resornim ministrom povodom istraživanja koje ova kompanija vrši na području općine na čijem je čelu.

Prema njegovim riječima u ovom slučaju  se primjenjuje Zakon o geološkim istraživanjima umjesto Zakon o rudarstvu, zbog čega Šamac trpi ogromnu štetu.

“Da se primjenjuje Zakon o rudarstvu, Šamcu bi pripalo 80%  prihoda od koncesijske naknade. Ovako, oni primjenjuju Zakon o geološkom istraživanju što direktno šteti budžetu. S obzirom da su velike količine u pitanju, očekujem da u što skorijem vremenu ovaj problem u razgovoru sa ministrom riješimo”, rekao je Milićević za CAPITAL.

On je rekao i da je suradnja sa kompanijom „Jadran – Naftagas“ korektna, ali da to ne mijenja njegov stav.

Izvor: CAPITAL