Rusi traže naftu i plin na području općine Prnjavor

Ruska kompanija „Kalinjingrad geofizika“ počela je istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina na području općine Prnjavor.

Aktivnosti se odvijaju u skladu sa ugovorom sa Društvom za istraživanje i proizvodnju nafte i plina „Jadran-naftagas“ iz Banjaluke i na osnovu odobrenja Vlade Republike Srpske.

Zamjenik načelnika općine Prnjavor Božidar Ivanović rekao je da je od ruskog poduzeća ranije zatraženo da dostavi kooridinate lokacija na kojima će biti istraživanja, kako bi stanovništvo na vrijeme bilo obaviješteno o radovima, kao i mogućim posljedicama na njivama prilikom djelovanja specijalnih strojeva i vozila.

Ivanović je potvrdio da je formirana služba za procjenu i nadoknadu štete. „Tim ljudi banjalučkog `Jadran-naftagasa`, po prijavi, izlazi na teren, procjenjuju nastalu štetu i u roku od nekoliko dana vrši isplatu“, rekao je Ivanović.

Predviđeno je da istraživanje na području Kulaši – Popovići, od Ribnjaka prema Štrpcima i u Vijačanima, traje do kraja svibnja i da će na radovima biti angažirano oko 50 radnika – prenosi portal www.energetika.rs.