Rusi raskinuli ugovor s “Terminalima FBiH”

Najveća ruska državna naftna kompanija „Gazpromnjeft“, koja je prije nekoliko mjeseci kupila OMV-ov lanac benzinskih pumpi u BiH, otkazala je dvogodišnji ugovor o zakupu skladišta u „Naftnim terminalima FBiH“ (NTF) u Pločama, saznaje „Dnevni avaz“.
Saznajemo da je „Gazpromnjeft“, nakon što je kupio OMV pumpe u BiH, u Sarajevu osnovao firmu „G – petrol”, koja je prije nekoliko dana uputila zvanično pismo na adresu NTF-a kako bi od 1. jula otkazali zakup skladišta koje je do tada koristio OMV. Riječ je o rezervoaru ukupne zapremine od 10.000 kubnih metara. Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Rasim Kadić, generalni direktor „Terminala FBiH“, koji je naglasio da je ovo veliki udarac za NTF Ploče.
– Mi smo već raspisali javni poziv za zakup skladišta koji su Rusi otkazali, ali pitanje je kada će se i tko javiti. Ovo je veliki problem za NTF i Federaciju BiH. Imali su ugovor na dvije godine, a mjesečno su plaćali najam od 60.000 eura. Izgubili smo ugovor koji je iznosio blizu tri miliona maraka – kaže Kadić.
On naglašava da su se Rusi obavezali da će u naredna dva mjeseca isplatiti sva sredstva vezana ugovorom koji je važio do decembra mjeseca.
– Imat ćemo štetu ukoliko ubrzo ne nađemo novog kupca koji nam je potreban da normalno funkcioniramo. Za sada imamo jedino višegodišnji ugovor o zakupu s “Petrolom” i on važi od 2018. godine, svi drugi su na dvije godine – tvrdi Kadić.
No, kako saznajemo, Rusi otkazuju ugovore OMV-a u NTF-u kako bi, umjesto iz Ploča, tačnije s mora, svu distribuciju naftnih derivata preusmjeravali iz Pančeva u Srbiji.
Špekulira se da bi se Rusi uskoro mogli povući iz naftne kompanije Modriča, te sve poslove s naftom prebaciti na Naftnu industriju Srbije, koja je u većinskom vlasništvu energetskog diva “Gazpromnjefta”.

www.avaz.ba

4 misli o “Rusi raskinuli ugovor s “Terminalima FBiH”

 1. Problem je što ugovori i ne smiju biti dugoročni, samo na kratki period dok se ne proda jeftino na dugi period…

 2. Majketi.
  Vidi kako se RasimAga brine
  za sudbinu NTFe, čoek crče
  od brige !!!
  RasimAga, deder malo o h l a d i..
  ili idi molit “DeltaGrip”…

 3. Ajde Kadiću šalji koji milijonček da se mi naplatimo, pa nek onda nosi vrag sve ;;;;;;))))))

Komentari su zatvoreni.