RS neće dopustiti ulazak BiH u energetski blok protiv Rusije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić neizravno je u ponedjeljak najavio kako će vlasti Republike Srpske spriječiti priključenje BiH uspostavi jedinstvenog energetskog bloka Europske unije i susjednih država prema Rusiji.

Reagirajući na najavu kako bi europska Energetska zajednica (EC) već ovog tjedna mogla nametnuti sankcije Bosni i Hercegovini jer u predviđenom roku nije donijela zakone kojima će regulirati tržište prirodnog plina Tučić, kojega je na ministarsko mjesto postavio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ustvrdio je kako je u pozadini svega toga nakana EU da zbog sadašnje krize stvori jedinstveni blok zemalja koje bi na energetskom planu parirale Rusiji.
“Radi se o općem kontekstu koji podrazumijeva intenciju stvaranja jedinstvenog ‘europskog’ energetskog bloka prema Ruskoj Federaciji koji bi obuhvaćao ne samo sve zemlje-članice Europske unije, nego i kandidate i potencijalne kandidate za članstvo. U takvom kontekstu, vjerojatno nekima smeta opredjeljenje iz jednog dijela BiH za razvojem intenzivne suradnje s Ruskom Federacijom u području energetike”, kazao je Tučić u izjavi koja je dostavljena medijima iz njegova ureda.

Tučić smatra kako su sankcije EC za BiH stoga najavljene s namjerom “političkog discipliniranja” aludirajući na nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da u sadašnjoj situaciji zategnutih odnosa između zapadnih zemalja i Rusije pod svaku cijenu ojača odnose s vlastima u Moskvi.

Tijekom prošlotjednog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Dodik je izjavio kako vlasti RS bezuvjetno podupiru izgradnju plinovoda “Južni tok”, čiju opravdanost pod uvjetima koje je zamislio “Gazprom” osporava upravo Energetska zajednica.

Dodik je najavio i otvaranje prostora za nova ulaganja “Gazproma” u BiH odnosno u RS i investiciju ruskog plinskog giganta u visini do 700 milijuna eura.

Sankcije EC BiH najavljene su zbog činjenice da ta zemlja do danas nije usvojila zakon o plinu niti je uspostavila državni regulatorni mehanizam za dobavu i distribuciju plina.

Tučić sada tvrdi da za to nije bilo potrebe jer se u ovoj fazi sve može regulirati na entitetskoj razini. Ističe kako je RS već usvojila odgovarajuću zakonsku regulativu dok Federacija BiH nije jer želi da se to riješi na razini države. Tučič je stoga optužio vlasti FBiH da “prizivaju sankcije” iz političkih razloga.

Sankcije EC mogle bi značiti uskraćivanje sredstava za sufinanciranje gradnje elektroenergetske infrastrukture u BiH, što uključuje ona za opskrbu plinom ali i električnom energijom.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS