RS bez zaliha goriva, vlast prodala naftne terminale

BANJALUKA – Jednu od najvećih energetskih kriza Republika Srpska (RS) dočekala je bez bilo kakvih zaliha, zbog čega sada po hitnom postupku i po znatno višim cijenama kupuje gorivo, piše energetika.ba.

Portal dodaje da bi situacija bila drugačija da RS nije ostala bez dva naftna terminala u koje je mogla skladištiti oko 32 miliona litara goriva i samim tim bi uštedjela čak 50 miliona KM.

Kompanija Hifa oil kupila je početkom 2020. godine od poduzeća Robne rezerve RS u stečaju naftni terminal kod Prijedora za 1,5 miliona maraka. Naftni terminal u Banjaluci još nije ponuđen na prodaju zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Na taj način, RS ostala je bez bilo kakvih rezervi.

Ipak, u Vladi RS kažu da su razmatrali i taj problem, te da će matično poduzeće Elektroprivreda Trebinje nabavljati dizel gorivo za potrebe građana dok će se rezerve nafte koje je vlada zadužila da se nabave skladištiti u Rafineriji nafte Brod.

Zbog nepostojanja Robnih rezervi, nabavka goriva u ovim okolnostima koštat će drastično skuplje jer su naftni terminali nedostupni i neiskorišteni, piše energetika.ba.

“Nitko od vlasti u Republici Srpskoj nije vodio računa o strateškim potrebama građana. Sve ono što je moglo da se isječe i privatizira i da se pare stave u budžet i potroše to smo uradili i sad kad nam trebaju strateške rezerve nemamo i kad bi imali pare da ih kupimo nemamo gdje  skladištiti“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Cijena goriva na pumpama sada se kreće oko 3 marke i duplo je viša nego prije dvije godine kada se dizel mogao sipati i po cijeni od 1,45 KM.