Rezultati snimanja crnogorskog podmorja bit će poznati u trećem kvartalu

PODGORICA – Kompanija Shearwater, koja je krajem prošle godine obavila 3D geofizička snimanja u crnogorskom podmorju za potrebe koncesionara Eni i Novatek, trebali bi prve obrađene podatke imati tijekom trećeg kvartala, priopćeno je iz Uprave za ugljikovodike.

Iz Uprave su agenciji Mina-business kazali da je kompanija Shearwater od 19. studenog do 18. prosinca obavila 3D geofizička snimanja na blokovima pet, šest, devet i deset, ukupne površine 1,23 tisuće četvornih kilometara.

“U tijeku je njihova obrada, a prvi obrađeni podaci se očekuju tijekom trećeg kvartala”, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su dodali da se, na osnovu planirane dinamike iz Radnog programa i obrađenih podataka, bušenje prve bušotine može očekivati početkom naredne godine.

„Kada je u pitanju istražno bušenje prve istražne bušotine, postupak procjene utjecaja na okoliš je već započet i to definiranim obimom i sadržajem elaborata Procjene utjcaja na okoliš, dok je izrada Procjene utjecaja u tijeku”, naveli su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da je ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, koji je potpisan u rujnu 2016. godine, definirano da prva faza istraživanja, koja uključuje i bušenje prve istražne bušotine, traje četiri godine.

“Koncesionari su kao garanciju za prvu fazu istraživanja položili i garanciju u iznosu od 85 milijuna EUR”, precizirali su iz Uprave.

Prva faza istraživanja završava se u rujnu naredne godine.

“U ovom trenutku ne postoje indicije da bi ugovorom zadati rokovi mogli biti probijeni”, zaključili su iz Uprave.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, ugovor je u ožujku 2017. godine zaključen i sa kompanijom Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i plina.

Izvor: Seebiz