Rast cijena nafte…

Cijene nafte na dvije vodeće međunarodne burze za promet te sirovine danas su blago uvećane, nakon što su novi podaci o ekspanziji kineskog gospodarstva pokazali da se u drugom po snazi globalnom gospodarstvu može očekivati rast potražnje glavne energetske sirovine.

Rast naftnih kotacija potaknut je, na indikativnim burzama u SAD i Evropi, tijekom proteklog tjedna i poslije procjene Energetske informativne agencije američke vlade u kojoj se navodi da bi već iduće godine Kina mogla da postane vodeći svjetski neto uvoznik nafte.

„To nije iznenađenje imajući u vidu gospodarski rast Kine i skok potrošnje nafte u toj zemlji“, ocijenio je tržišni ekspert firme IG Market iz Singapura Keli Teoh.

Šef tržišnih analitičara kompanije CMC market iz Sidneja Rik Spuner vjeruje da je sada opet nastupio period kada treba očekivati uspon kineske privrede, a to znači i veću potrošnju nafte i derivata od te sirovine.

Američka centralna banka (Fed) je planirala rast inflatorne stope na oko dva posto godišnje, a ukoliko inflacija bude niža od ciljanog nivoa koji je utvrdila centrobanka SAD tada bi ova financijska institucija mogla da odloži postepeno smanjenje stimulativnog programa za poticanje rasta najveće planetarne ekonomije.