Raketirano naftno polje koje je u Siriji vodila Ina

Koalicija protiv Islamske države nakon napada na zapovjedne i komunikacijske centre počela je jučer bombardirati i naftna polja koja im donose zaradu. Večernji list navodi da je u tim napadima jučer ciljano 12 polja u Siriji, a među njima pogođeno je i naftno polje s kojeg je Ina crpila naftu i plin. Detalja o štetama nema. Islamisti kontroliraju šest od postojećih deset naftnih polja u Siriji i četiri manja naftna polja u Iraku.

Ina je u Siriju uložila milijardu dolara i koja je uoči rata tek počela s većom proizvodnjom nafte koja je kompaniji mjesečno donosila 48 milijuna dolara po konzervativnoj računici. Prije konflikta Ina je crpila 350.000 barela nafte na dan s polja Aphamia, a otprilike trećina je išla u izvoz, uglavnom u Europu.

Sirija je nastavila s proizvodnjom na Ininim poljima a još početkom 2012. godine dug za neplaćeni plin iznosio je više od 400 milijuna dolara, a danas je sigurno veći od milijardu dolara, pa i više. Prije upada islamista proizvodnja nafte u Siriji s nekadašnjih 385 000 bbl dnevno pala je na tek 14 000 bbl dnevno. Situacija s plinom vjerojatno je slična.