Rafineriji Rijeka radi ušteda prijete velike opasnosti

Situacija na punilištu za cisterne i željezničke vagone Rafinerije Rijeka, koji prevoze plin dalje distributerima, daleko je složenija, i potencijalno vrlo opasna. Tamo se općenito štedi na materijalu, opremi i zaposlenicima, kojima nije dozvoljeno, kako nalažu propisi, prilikom svakog punjenja cisterne ili vagona na otvore stavljati nove brtve, već se zbog uštede vraćaju stare, piše Novi list.

Rezultat takve štednje je nekoliko intervencija do sada, jer bi po odlasku iz rafinerije stara brtva pucala na napunjenom vagonu, i prijetilo bi izlijevanje UNP-a. Štednja, međutim, rezultira, može se neslužbeno čuti od upućenih, i dobrim bonusima na plaću onih koji štede, a koji su zaduženi za naručivanje i nabavku materijala. Što manje novca firmi potroše, više dobiju u svoj džep.

Mali kvar na rafinerijskom punilištu, zbog kojeg su cisterne iz cijele Hrvatske, BiH, Italije i Srbije mjesecima po šest do osam sati čekale na punjenje, otklonjen je u samo sat vremena istog dana kad je o tim gužvama izvijestio naš list. Brtve na otvorima, kao i manjak ljudi koji u punilištu radi, međutim, još je veći problem koji uprava Ine iz nekog razloga ne rješava.

Kako se neslužbeno može čuti, neki su od nadređenih u punilištu odmah po uočavanju malog kvara u studenom prošle godine o tome obavijestili sebi nadređene i zatražili popravak, no odbijeni su bez navođenja razloga te je kvar ostao sve do napisa našeg lista. Kad je tekst o tome objavljen prije nekoliko dana, kvar je otklonjen u roku sat vremena. Problem starih brtvi i dalje se, međutim, ne rješava, kao ni manjak ljudi. /croenergo.eu/