Rafineriji će biti oprošteno više od 100 miliona duga?

Rafinerija u Bosanskom Brodu ima skoro 500 miliona maraka gubitka, za koji ne zna kako će ga pokriti. Ima i više od 100 miliona maraka duga po osnovu poreza. Ovaj bi dug mogao biti riješen tako što bi bio pretvoren u akcije.

Skupština RS-a je nedavno prihvatila takav vladin prijedlog. Opozicija smatra da je to nagrađivanje firmi koje su bliske aktualnoj vlasti, a da će se sve obiti o glavu građanima, izvještava FTV.
Iako je opozicija ovaj pomalo kontroverzni zakon nazvala ozakonjavanjem “burazerske ekonomije” u Republici Srpskoj, entitetska premijerka Željka Cvijanović, reklo bi se, po starom dobrom običaju, odbacuje sve navode i kritike. Tvrdi da je opozicija zaboravila da zakon, između ostalog, predviđa i reprogram duga.
“Razlog za donošenje ovog zakona je da se pomogne privredi, da svi subjekti koji mogu nastaviti živjeti ne budu blokirani”, tvrdi Cvijanović.
“Stvoren je jedan mehanizam u kojem Milorad Dodik svojim prijateljima može da oprašta desetine miliona maraka poreskog duga, dok se onima koji su plaćali poreze šalje poruka da su ispali vrlo naivni što su to radili. Poruka nakon usvajanja ovog zakona jeste – ne plaćajte poreze, budite dobri s vlašću i ona će vam oprostiti neplaćene dugove”, tvrdi predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.
U tom kontekstu vidi i “Swisslion industriju alata“ a.d. Trebinje, kojem će, biti “oprošteni” porezni dugovi od oko 20 miliona KM, a istovremeno je njenom vlasniku Rodoljubu Draškoviću Dodik nedavno dodijelio i orden, što, kaže Ivanić, pokazuje jedno “potpuno privatno ponašanje predsjednika RS-a i privatizaciju RS-a”.
Među onima kojima su dugovi više puta reprogranirani jeste i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, sa 126 miliona maraka duga. Dramatičan je podatak da Rafinerija ima 400 miliona kratkoročnih obaveza, koje dospijevaju u godini-dvije, što je stotinjak puta više od obrtnog kapitala iz koga se kratkoročne obaveze pokrivaju, upozorava Ivanić.
Premijerka Cvijanović kaže da je Rafinerija isplatila plaće i porezne obaveze prema radnicima, te da je njen dug nastao za vrijeme Mladena Ivanića i njegovih koalicionih partnera.
Pojedina poduzeća već su osjetila, kako kažu u opoziciji, blagodeti poreskog oprosta, a sve na teret građana RS-a. Ovim zakonom se ne dobija ništa, samo se gubi, tvrde u opoziciji, i na teret građana se prebacuju stari dugovi, i u suštini se pomaže tajkunina koji su bliski aktualnoj vlasti, poručuju iz opozicije.