Radnici “Terminala FBiH” najavljuju štrajk

Radnici “Terminala FBiH” (TF) već mjesecima nisu dobili plaću, potvrđeno je “Dnevnom avazu” iz Sindikata ove kompanije. Posljednju plaću stotinjak radnika zaposlenih u Živinicama, Blažuju, Mostaru i Bihaću primili su još u maju. Ukoliko Uprava firme s generalnim direktorom Rasimom Kadićem na čelu ne bude ispunila njihove zahtjeve, najavili su stupanje u generalni štrajk!
Saznajemo da je Sindikalna organizacija “Terminala FBiH” još 3. septembra tražila od Kadića da im isplati zaostale plaće, ali do danas nisu dobili odgovor. U Sindikatu napominju da je Kadić prilikom preuzimanja 74 uposlenika “Energopetrola” radnicima obećao bolju budućnost, tvrdeći da će im “biti mnogo bolje nego kod stranaca koji gospodare ‘Energopetrolom'”. No, od obećanja nema ništa. S druge strane, Kadić kaže da je prošle sedmice uplaćena plaća svim radnicima TF-a za juni.
– Stabilizacija u isplati plaća u TF-u može se očekivati tek nakon usvajanja zakona o naftnim derivatima, kojim će ovo društvo u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH imati mogućnost da osigura sredstva za uspostavu rezervi naftnih derivata i druge komercijalne aktivnosti na naftnom tržištu te da svojim radom osigura normalno funkcioniranje, uključujući i isplatu plaća – rekao je Kadić.

Jedna misao o “Radnici “Terminala FBiH” najavljuju štrajk

Komentari su zatvoreni.