Putin: Zatvorit ćemo ventile ako Ukrajina ne plati račune!

Vladimir Putin, predsjednik Rusije uputio je pismo liderima europskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana prekinuti isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune, javlja ugledni list Financial Times, doznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Da je pismo stiglo potvrđeno je za NAP i iz izvora u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Putin je pismo poslao na adrese svih država u koje se isporučuje ruski plin putem Ukrajine, i to kako navodi list, u Moldaviji, Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i Italiji, prenosi NAP.

Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Europu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu plinsku krizu i energetski rat. Rusija je već u posljednjih nekoliko dana udvostručila cijenu za isporučeni plin Ukrajini, a od ranije postoji spor o navodnim dugovanjima. Putin se kao predsjednik države koja je vlasnik “Gazproma” izvoznika ovog energenta obratio direktno liderima i zaprijetio potpunom obustavom.

Ranije je agencija Patria izvijestila o studiji Oxforda koja je potvrdila da bi u ovakvom scenariju nateže prošle BiH i Srbija koje nemaju alternativni izvor plina.