Prve naftne bušotine u RS-u

Bušenje prve naftne bušotine u Republici Srpskoj trebalo bi da počne krajem svibnja u selu Obudovac, a krajem trećeg kvartala započet će proces bušenja i druge bušotine na teritoriji Bijeljine, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, a prenosi Glas Srpske.

Kovačević kaže da su dosadašnji rezultati provedenih seizmičkih ispitivanja “Jadran naftagasa” veoma ohrabrujući i da su na osnovu tih rezultata definirane dvije potencijalne zone sa aspekta pronalaska komercijalnih ležišta nafte i plina u regiji Posavine i Semberije.

– Unutar tih zona “Jadran naftagas” je u veljači ove godine locirao prve dvije istražne bušotine. Prema informacijama koje je dostavilo ovo poduzeće, bušenje prve bušotine možemo očekivati krajem svibnja u selu Obudovac, a krajem trećeg kvartala započet će proces bušenja i druge bušotine na teritoriji Bijeljine – rekao je Kovačević.

On je naglasio da je u dosadašnje aktivnosti “Jadran naftagas” uložio oko 14,8 miliona KM, dok će u 2013. godini biti uloženo još oko 25,5 miliona KM.

– Istraživanjem nafte i plina započeo je novi investicijski ciklus u Republici Srpskoj kojem je prethodila procedura dodjele koncesije. Projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina predviđa investiciju od oko 345 miliona KM i otvaranje oko 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije – rekao je Kovačević.

Direktor “Jadran naftagasa” Predrag Radanović rekao je ranije da preliminarni rezultati govore o ukupnim rezervama od oko deset miliona tona nafte na teritoriji Srpske.

Preduzeće “Jadran-naftagas”, kao zajedničko poduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije “Zarubežnjeft” i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva potpisali su 26. rujna 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje sirove nafte i plina na teritoriji Srpske, kojim se ova kompanija obavezala da će u istraživanje ugljikovodika u Srpskoj uložiti 229 miliona dolara, od čega 40,7 miliona za istraživanja i 188,3 miliona dolara za eksploataciju.

Kovačević je naglasio da će realizacijom ovog projekta Republika Srpska dobiti mnogo, a da će prije svega, osigurati energetsku sigurnost i stabilnost.

– Promijenit će se geostrateški položaj RS u pozitivnom smislu. Povećat će se punjenja budžeta RS i fondova, a istraživanje i eksploatacija nafte i plina također će uticati na povećanje broja zaposlenih i potražnju za kadrovima iz oblasti rudarstva i naftne geologije, ali i drugih pratećih struka. Realizacija projekta uticat će i na razvoj infrastrukture i razvojne planove lokalnih zajednica u kojima će se odvijati konkretne aktivnosti – naglasio je Kovačević.

Izvor: www.glassrpske.com