Protiv povećanja akcize na naftu

Na 53. sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održanoj 13.05.2013. godine, razmatrana je Inicijativa Vlade FBiH  za povećanje akcize od 0,10 KM po litri goriva.

Inicijativa Vlade FBiH je potpuno neprihvatljiva, a njena primjena bila bi pogubna za sve bosanskohercegovačke prijevoznike i vodila bi njihovom uništenju, čime bi prijevoznici bili prisiljeni da pribjegnu nepopularnim mjerama blokade graničnih prijelaza, svih putnih pravaca i institucija u Bosni i Hercegovini.

Odbor Udruženja podržava razvoj kvalitetne putne infrastrukture, ali odbija svaku mogućnost da prijevoznici direktno dodatno financiraju ovu infrastrukturu, obzirom da ionako imaju visoke troškove korištenja autocesta u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj sjednici razmatrana su i pitanja Izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza, i potrebe usklađenosti Izmjena i dopuna Pravilnika sa uredbama (EZ) 1071/2009, (EZ)1072/2009,   (EZ)1073/2009  i Direktivom (EZ) 2003/59.

Odbor Udruženja razmatrao je visinu cijena naplate usluge korištenje parkinga na bosanskohercegovačkim carinskim terminalima i s tim u vezi predložio izmjene postojećeg propisa koji regulira ovu oblast.

Sjednica Odbora je rezultirala donošenjem zaključaka koji su prezentirani predstavnicima medija na press konferenciji i bit će dostavljeni nadležnim organima.