Proširena istraga o “Energopetrolu”

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo donijelo je nedavno naredbu kojom proširuje istragu u predmetu dokapitalizacije sarajevskog “Energopetrola”, potvrđeno je “Avazu” u ovom tužiteljstvu.
– Tužiteljstvo KS proširilo je istragu za dodatni broj osoba – potvrdio je za „Avaz“ Alem Hamzić, portparol ove državne institucije.
Postupajući tužitelj u ovom predmetu uspio je dokazati niz nezakonitih radnji koje su rađene na štetu ove bivše državne firme, a svoj iskaz u svojstvu kako svjedoka tako i osumnjičenih već su dali i bivši te aktualni službenici Vlade FBiH.
Također, nezvanično je potvrđeno da bi optužnica u slučaju “Energopetrola” trebala biti podignuta najkasnije za dva do tri mjeseca, jer je veći dio istrage u završnoj fazi.
Istraga u ovom predmetu, kako je „Avaz“ već pisao, odnosi se na bivše rukovodioce Vlade FBiH, među kojima su bivši premijer FBiH i ministar energije, rudarstva i industrije Nedžad Branković (SDA) i Vahid Hećo (SBiH), zatim bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić, bivši direktor “Energopetrola” Namik Bušatlić te Kasema Ćatović, službenica u Vladi FBiH.