Propadaju vojni naftni terminali…

Državna kompanija “Terminali Federacije BiH”, osim komercijalnih terminala u Pločama, Blažuju, Mostaru, Bihaću i Živinicama, zbog kojih se godinama vodi politička bitka za prevlast, posjeduje još šest terminala za strateške rezerve – bivše vojne terminale.
Oni zbog nebrige vlasti godinama propadaju, a po kapacitetu su daleko veći. Njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na oko tri milijarde maraka, saznaje “Dnevni avaz”.
Veliki kapacitet
Riječ je o terminalima koji su sagrađeni još osamdesetih godina prošlog stoljeća te spadaju među najveće vojne terminala u bivšoj Jugoslaviji, čiji ukupni kapacitet iznosi 232.000 metara kubnih! Radi se o objektima koji su mahom smješteni pod zemljom, u brdima, ali do kojih postoji pristup te ih je moguće koristiti u komercijalne svrhe ako bi bili obnovljeni.
Tako samo vojni terminal Pajtov Han kod Vareša ima kapacitet od 130.000 metara kubnih, što je skoro dvostruko više od “Naftnih terminala FBiH” u Pločama (82.000 metara kubnih, op. a.), ali koji ni 21 godinu od završetka rata nije u funkciji.
Terminal Misoča kod Vareša, koji je nakon posljednjeg rata korišten za potrebe vojske FBiH, također već godinama zjapi prazan, u što se jučer uvjerila i ekipa “Dnevnog avaza”. Iako se radi o naftnim terminalima kapaciteta 28.000 metara kubnih, skladište je potpuno devastirano, zaraslo u korovu i travi, a zgrade unutar skladišta u fazi su raspadanja.
Objekti koji su djelimično u funkciji, ali koji nikada nisu rekonstruirani, jesu terminal Pokoj u Bihaću (27.000 metara kubnih), terminal Dretelj kod Čapljine (22.000 metara kubnih) te terminal Čelebići kod Konjica, koji je u posjedu Ministarstva odbrane BiH (18.000 metara kubnih).
Terminal Raštani, kapaciteta 7.000 metara kubnih, također je devastiran i van upotrebe.
Ako bi ovi terminali bili rekonstruirani, godišnje bi u budžet FBiH donosili oko 100 miliona KM. No, za njihovu rekonstrukciju potrebno je oko 180 miliona KM, koje nijedna Vlada Federacije BiH nikada nije bila spremna uložiti, niti je razmatrala zahtjeve za obnovu svoje imovine.
Sve se krije
Izvoz blizak “Avazu” pojasnio nam je da su svi pokušaji u startu bili odbacivani te da su bivše vlasti gledalo samo kako da vojne terminale prodaju „ispod ruke“.
– Već tri godine niko ni prstom nije mrdnuo da ovo pitanje pokrene s mrtve tačke. Neko to u Vladi, kako prethodnoj tako i ovoj, namjerno krije. Nisu htjeli prihvatiti ni Strategiju razvoja naftne privrede u FBiH. Čak su i plan odbili. Ministarstvo energije i rudarstva FBiH to je moralo usvojiti te uputiti Vladi FBiH. O tome čak mora raspravljati i Parlament FBiH. U pitanju je imovina vrijedna oko tri milijarde KM – kaže naš sagovornik.
Podaci o terminalima 
Šest vojnih terminala u FBiH
Tri terminala djelimično u funkciji
Kapacitet svih terminala 232.000 metara kubnih
Kapacitet terminala u Varešu 130.0000 metara kubnih
Za rekonstrukciju terminala potrebno 180 miliona KM

(Izvor: Dnevni Avaz)