Pronađene velike količine nafte i plina na Arktiku

Zajednički podhvat Rosnefta i ExxonMobila otkrio je velike količine nafte na Arktiku, prenosi Agencija Anadolija. Državna ruska naftna kompanija Rosneft objavila je bušotina University-1 pronašla naftu u Karskom moru.

Direktor Rosnefta Igor Sečin izjavio je kako je riječ o nalazištu od 338 milijardi kubnih metara plina i više od 100 milijuna tona nafte (87 milijardi barela). U priopćenju Rosnefta navodi se procjena kako ukupna količina na tom području iznosi skoro 13 milijuna tona naftnog ekvivalenta.

Prema procjenama eksperata, ovakvo nalazište nafte i plina može se usporediti s onim u Saudijskoj Arabiji. Procjenjuje se da najveće naftno polje, Ghawar u Saudijskoj Arabiji, ima rezerve od 75 milijardi barela, pokazuju podaci američke Administracije za energetsko informiranje.

Rosneft se u priopćenju zahvalilo i svom američkom partneru. “Ovo je naša zajednička pobjeda. Sve ovo postignuto je zahvaljujući partnerima iz ExxonMobila”, navodi se. Iz ExxonMobila, američke multinacionalne naftne i plinske korporacije, u petak su objavili kako je američko Ministarstvo trezora odobrilo licencu za “smanjenje operacija”, u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije koje su nametnule Rusiji zbog nemira u Ukrajini. “Bušenje je završeno u rekordnom vremenu – za 45 dana – u skladu sa svim tehnološkim i ekološkim standardima i zahtjevima”, navodi se u saopćenju Rosnefta.

Otkriveno naftno nalazište dobit će ime “Pobjeda”, prenosi SEEbiz.