Projekt „Zarubežnjefta“ jedan od najboljih

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da projekt kompanije „Zarubežnjeft“ u Rafineriji ulja Modriča i Rafineriji nafte Brod jedan od najboljih projekata u odnosima Ruske Federacije i Republike Srpske.

Harčenko je rekao novinarima da je od rukovodstva Rafinerije ulja Modriča dobio uvjeravanja da proizvodi ove kompanije, nakon modernizacije postrojenja, imaju kvalitetu u skladu sa europskim standardima.

„Poznato je da na tržištu ima veliki broj moćnih konkurenata, ali sam mišljenja da Rafinerija ima dosta prednosti i kvaliteta sa kojima se može ravnomjerno boriti sa konkurencijom“, rekao je Harčenko nakon posjete Rafinerije ulja Modriča, gdje je imao radni sastanak sa rukovodstvom Rafinerije, „Zarubežnjefta“ i Optima grupe.

Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić rekao je da su na radnom sastanku prezentirani rezultati poslovanja u ovoj godini, te predstavljeni planovi u narednoj godini, sa posebnim osvrtom na investicijska ulaganja u rafinerije u Modriči i Brodu.

„Ambasador Harčenko je upoznat sa kvalitetom i tradicijom proizvoda Rafinerije ulja Modriča“, rekao je Dugić novinarima i naglasio da je ruski ambasador podržao nastojanja Rafinerije da u većem obimu izađe na europsko tržište.

Dugić je izrazio zainteresiranost Rafinerije ulja Modriča za projekt izgradnje kraka plinovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srpsku i istraživanja naftnih kližišta u Posavini.

„Ove projekte zajedno realiziraju `Zarubežnjeft`, većinski vlasnik rafinerija Modriča i Brod i `Gazprom`“, rekao je Dugić i ocijenio da će izgradnjom plinovoda obje rafinerije imati stabilno snabdijevanje plinom.

Srna