Prihodi Ina Grupe pali 21, a neto dobit 83 posto

ZAGREB – Ina Grupa priopćila da je prošle godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 18,86 milijardi kuna (2,7 mlrd, USD), što je 21 posto manje nego godinu dana prije. Istovremeno je neto dobit, bez jednokratnih stavki, pala za čak 83 posto, na 58 milijuna kuna (8,4 mil.USD).

U kompaniji rezultate objašnjavaju, osim niskih cijena nafte i dodatnim umanjenjem imovine u ratom zahvaćenoj Siriji. Ina je tamo zadržala manji dio imovine za slučaj da se geopolitičke okolnosti promijene.

Predsednik Uprave Ine Zoltán Áldott, istakao je da ni značajni napori u Istraživanju i proizvodnji, koji su rezultirali povećanjem proizvodnje nafte i plina za 6 posto, kao i bolje rafinerijsko okruženje koje je rezultiralo povećanjem prosječne rafinerijske marže za 24 posto, nisu bili dovoljni da se nadoknadi efekt prepolovljene cijene Brenta.

U tim okolnostima, restrukturiranje Trgovine na malo definitivno je bilo jedan od glavnih koraka ostvarenih tijekom 2015. u cilju povećanja produktivnosti, rekao je Aldott i dodao da će biti neophodni dodatni koraci, kroz kombinaciju smanjenja kapitalnih i operativnih troškova, kako bi se osigurala buduća financijska snaga i održivost poslovanja.

Neto dug kompanije ostao je na 3,03 milijardi kuna, dok je odnos duga i kapitala blago uvećan, ali je i dalje, prema Aldottu na vrlo stabilnih 22,3 posto.

Zagreb očekuje od MOL-a dodatna ulaganja u hrvatske rafinerije

Na objavljene rezultate Ine, a posebno MOL-a odmah je reagirao hrvatski ministar gospodarstva najavljujući da će nova vlada u Zagrebu ne samo braniti pozicije dvaju hrvatskih rafinerija, nego očekivati od mađarskog partnera dodatna ulaganja u te kapacitete. „S obzirom da je na nivou MOL-a povećanje prerade za 39 posto nadoknadilo gubitke na proizvodnji sirove nafte, očekujemo nove investicije i u naše rafinerije “, poručio je ministar Tomislav Panenić.