Prepolovljena količina nafte uskladištena na otvorenom moru

LONDON – Svega polovina od tankera zakupljenih prije dva mjeseca da drže uskladištenu sirovu naftu na moru ostaju, poslije rasta cijena nafte, i dalje pod zakupom, kažu izvori u ovom sektoru gospodarstva.
Jagma za tankerima nastala je kada su cijene nafte za neposrednu isporuku u siječnju pale osjetno ispod terminskih tarifa, zbog čega su trgovci i spekulanti ocijenili isplativim plaćanje visokog najam za plovila u očekivanju zarade kada u kasnijim mjesecima ove godine odluče prodati tu naftu. Platforma na moru
Razlika između tih tarifa, tzv, contango, osjetno je smanjena posljednjim rastom cijena nafte, pa su mnogi trgovci odlučili prodati zalihe i ubrati profit na sadašnjim cijenama – desetak dolara po barelu iznad onih kada su kupovali i skladištili naftu.
Prema najnovijim podacima koje prenosi Bloomberg, trenutno je ukotvljeno na moru svega nekih 12 mega tankera, nosivosti od po dva miliona barela, što znači da su ove zalihe nafte na otvorenom moru prepolovljene u protekla dva mjeseca na oko 25 miliona barela.