Zastupnički dom Parlamenta FBiH odobrio Zakon o naftnim derivatima u FBiH

Prijedlog zakona o naftnim derivatima u FBiH, kojim se stvaraju preduvjeti da BiH ispuni preuzete obveze pristupanja Energetskoj zajednici, usvojio je Zastupnički dom Federalnog parlamenta.
Ukoliko i i Dom naroda Federalnog parlamenta odobri ovaj zakon to će biti prvi put da se u Federaciji BiH donosi zakon o naftnim derivatima, gdje se uređuje tržište naftnih derivata na cijelom području  ovog entiteta.

– Ovim zakonom uvodi se pojam energetske djelatnosti i posjedovanje licence za energetske djelatnosti koje su propisane. To se prvenstveno odnosi na trgovinu naveliko naftnim derivatima. To će pospješiti da se uvede red na način, konkretno, da se na budućim tenderima neće osnivati kompanija samo za tender, nego moraju postojati određeni uvjeti – objasnio je u izjavi za Agenciju FENA Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
Ova oblast u Republici Srpskoj uređena je Zakonom o trgovini i pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima za obavljanje ove djelatnosti, dok ti podzakonski akti u Ministarstvu trgovine Federacije BiH, kaže Trhulj, ne postoje.

– Zato smo se odlučili za Prijedlog zakona o naftnim derivatima. Znači, u RS-u se izdaje rješenje, a u Federaciji će biti licenca. Dosta su slični principi, tako da će se zadržati jedinstvenost tržišta – rekao je Trhulj.

Zakonom o naftnim derivatima reguliše se pitanje terminala, koji prelaze u operatora rezervnih naftnih derivata, te se ispunjavaju obveze prema Energetskoj zajednici do uspostavljanja obaveznih rezervi na razini države.

– Također, reguliramo trajno pitanje Terminala Federacije BiH. Poznato je da su oni osnovani odlukom Vlade Federacije BiH, a sada će operator biti osnovan zakonom – kaže Trhulj.
Zakonom o naftnim derivatima, ističe, uvodi se naknada od jednog konvertibilnog feninga po litru goriva, koja će se koristiti za rad operatora, za rekonstrukciju četiriju kontinentalnih terminala i za zanavljanje rezervi.

Time će se, smatra, osigurati stabilnost tržišta, jer na tržištu naftnih derivata isključivo ovisimo od uvoza i međuentitetske trgovine.

– Federacija BiH nema svojih proizvodnih kapaciteta. Na taj način će se u jednom razumnom periodu u funkciju staviti sva četiri kontinentalna terminala i nekih 120.000 kubika zapremine i osigurat će se da nećemo biti tako ovisni o poremećajima, prije svega o globalnim poremećajima na tržištu naftnih derivata – rekao je Trhulj.

(Fena)