Predlaže se uvođenje novih poreza za gorivo u BiH

samo kazaljaka gorivaVlade RS i FBiH u dvije odvojene inicijative od Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH traže povećanje i uvođenje novih poreza na naftne derivate, čijim bi usvajanjem litra nafte u BiH bila skuplja za najmanje osam feninga, saznaju Nezavisne novine.
Vlada RS traži povećanje putarine za izgradnju autoputeva sa sadašnjih 0,10 na 0,15 KM, dok je Vlada FBiH inicijativu pokrenula kako bi se uveo novi namjenski porez na naftne derivate u visini od 0,03 KM po litru nafte, a novac bi se iskoristio za uspostavljanje obveznih devedesetodnevnih rezervi nafte. Vlada FBiH traži da porez obuhvati i uvoznike i prerađivače nafte i nafnih derivata koji bi na svaku litru platili 0,02 eura poreza, koju će vjerojatno fakturirati krajnjim potrošačima.
Zanimljiv je trenutak podnošenja ovih inicijativa obzirom na to da je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje pa i Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu. Inicijativa Vlade RS stigla je 9. veljače, dok je inicijativa federalne vlade u proceduru prema Vijeću ministara BiH puštena 16. siječnja ove godine.
“O tim inicijativama će sigurno raspravljati novi saziv Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje i Vijeća ministara BiH, jer sadašnji sastav u tehničkom mandatu sigurno neće donositi takve odluke”, ispričao je izvor Nezavisnih blizak Vijeću ministara BiH.
Što se tiče inicijative Vlade RS za povećanje putarine sa 0,10 na 0,15 KM, ona je dobila podršku i federalnih kolega s obzirom na to da se u drugoj inicijativi koju je uputila Vlada FBiH, između ostalog navodi i to kako “postoji suglasnost entiteta da se poveća važeća naknada za autoceste tako da bi uz racionalno korištenje sredstava od poreza na naftne derivate bile postignute preuzete obveze”.
Kada je u pitanju uspostavljanje obveznih rezervi nafte, to je obveza koju je BiH preuzela pristupajući Energetskoj zajednici, što mora učiniti do 1. siječnja 2023. godine. Prema informaciji koju je Vlada FBiH dostavila Upravnom odboru UNO BiH navodi se da će za nabavku ovih rezervi biti potrebno 212 milijuna eura. Pored toga, bit će potrebno izgraditi i preko 280.000 metara kubnih kapaciteta za skladištenje nafte i 90.000 metara kubnih za sirovu naftu, za što će uz modernizaciju postojećih kapaciteta biti potrebno 103 milijuna eura.
“Vlada FBiH je mišljenja da UO UNO treba hitno postupiti po ovoj inicijativi, imajući u vidu činjenicu da su trenutna dešavanja na svjetskom tržištu sifove nafte povoljna i da dolazi do pada burzanske cijene barela sirove nafte”, stoji u pismu koje je Vlada FBiH uputila Vijeću ministara BiH i Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje.
Dnevnik.ba