Poziv za ulagače u LNG terminal na Krku

Tvrtka LNG Hrvatska objavila je poziv ulagačima za sudjelovanje u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku.

Procijenjena vrijednost ulaganja u terminal za prihvat, skladištenje i uplinjavanje prirodnog plina nominalnog kapaciteta šest milijardi prostornih metara plina je 600 milijuna eura.
Natječaj je otvoren do 15. prosinca. Ulagači koji iskažu interes, moći će pojedinosti projekta vidjeti u virtualnom data roomu koji se otvara 1. rujna.
Vlada je prošli tjedan proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske ocjenjujući da je LNG terminal bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi.
Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura.
LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti.
tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.
Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.
Tvrtka LNG Hrvatska je krajem prošle godine objavila poziv za dostavu ponuda za zakup kapaciteta u neobvezujućoj fazi Open Season postupka, a ponude je predalo ukupno 12 i to s ukupnim zahtjevima za kapacitete između četiri i šest milijardi prostornih metara godišnje.

Više informacija o postupku i potrebnu dokumentaciju možete preuzeti na LNG Hrvatska.