Potpisan sporazum o direktnoj isporuci plina za Srpsku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci plina Republici Srpskoj, bez posredovanja poduzeća „BH gas“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se sa Cvijanovićevom nalazi u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, rekao je Srni da je izuzetno zadovoljan što je ruska strana pokazala razumijevanje i što je prvi put iskorištena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

„Mi imamo na to pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da će biti potrebna određena parlamentarna podrška za takav sporazum. Zahvalni smo ruskoj vladi i Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam, koji je potpuno legalan i legitiman“, rekao je Dodik.

On je istakao da će Srpska, nakon parafiranja sporazuma, tražiti od parlament BiH podršku i suglasnost.

„Ukoliko ne dobijemo podršku, mi ćemo apsolutno biti u poziciji da svoju podršku prema radu u institucijama BiH i samom parlamentu snažno redefiniramo i dovedemo u funkciju `brže prolaznosti` za inicijative koje dolaze iz Republike Srpske“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su ranije, zbog nerazumijevanja na nivou BiH, postojali veliki zastoji na nekim drugim kreditnim linijama za Klinički centar u Banjaluci, autoput, te za krak plinovoda „Južni tok“.

„Dakle, mi nismo spremni više da naši projekti zavise od cinizma koji možemo vidjeti i čuti u Sarajevu, nego hoćemo da to bude brzo i `propusno`, jer ako ne bude tako onda se pitamo za što će nam uopće taj parlament i te strukture“, rekao je Dodik.

On je istakao da plinovod „Južni tok“ u Republici Srpskoj „ne dodiruje“ ni u čemu interese FBiH, ne pravi obaveze ni za BiH u cjelini, niti za FBiH.

„To je projekat koji Republika Srpska razvija zajedno sa ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mjestima odlučivanja gdje je potrebno, pa i u parlamentu BiH„, rekao je Dodik.

Imajući u vidu da predstoje izbori i da će taj projekat morati sačekati vjerovatno novu garnituru vlasti, Dodik je rekao da je to odlična prilika da predstavnici iz Srpske svoje učešće u formiranju struktura u BiH stave u funkciju donošenja ovakvih odluka, šta god ko o tome mislio.

Delegacija iz Republike Srpske razgovarala je sa Milerom i o plinovodu „Južni tok“ i zastojima na nivou Vijeća ministara BiH na realizaciji tog velikog projekta, koji, istakao je Dodik, osigurava sigurnost i stabilnost u svakom pogledu.

Dodik je naveo da će realizacijom ovog projekta biti osigurano redovno snabdijevanje plinom, a kasnije i proizvodnja električne energije na bazi plina. Srna