Potekle prve kapi nafte u Republici Srpskoj

Prvi rezultati bušenja nafte na naftnoj bušotini u Obudovcu kod Šamca trebali bi biti poznati u idućih desetak dana, rekao je Glasu Srpske ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Istaknuo je kako su ispitivanja još u tijeku, ali da su, prema informacijama koje je dobio od direktora poduzeća “Jadran-naftagas”, koje istražuje naftu, rezultati vrlo ohrabrujući.

”Nafta se pojavljuje, ali to još uvijek nije dovoljno za komercijalne svrhe. Očekujemo u idućih 200 ili 300 metara koji budu iskopani kako bi se mogle naći i komercijalne rezerve nafte”, rekao je Kovačević.

Kako je planirano, bušenje prve naftne bušotine u RS duboke 2.800 metara trebalo bi biti završeno krajem kolovoza, a poslije toga planirano je i bušenje druge bušotine u okolini Bijeljine, koja će ići 3.500 metara u dubinu.

Kako prenosi Glas Srpske riječi mještana Obudovca, radovi uvelike traju, a mještani s nestrpljenjem iščekuju kraj istraživanja i informacije o tome ima li u njihovom selu “crnog zlata”.

Mještanin Obudovca Đuro Kojić rekao je kako su radnici “Jadran-naftagasa” izbušili već oko 1.800 metara i da bi taj posao, prema procjenama koje je čuo od radnika, trebalo biti završen do polovine kolovoza.

”Prema pričama koje sam čuo, tu bi zaista moglo biti nafte. Ipak, sve bi trebalo biti poznato polovinom kolovoza. Vjerujem da ljudi ne rade napamet i sigurno ne bi toliko ulagali da ne očekuju da će pronaći naftu”, rekao je Kojić.

Bušenje naftne bušotine u Obudovcu počelo je krajem svibnja. Poduzeće “Jadran-naftagas”, kao zajedničko poduzeće NIS-a i “Zarubežnjefta”, i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisali su u rujnu 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje sirove nafte i plina na području RS kojim se ova kompanija obvezala da će u istraživanje ugljovodika u Srpskoj uložiti 229 milijuna dolara, od čega 40,7 milijuna za istraživanja i 188,3 milijuna dolara za eksploataciju.

Geološko-istražni radovi, u koje je u prošloj godini uloženo 13 milijuna, a u ovoj planirano ulaganje oko 19,5 milijuna dolara, pokazali su da na ovim područjima postoji potencijal za pronalazak nafte i plina. Seizmička ispitivanja vršena su na relaciji Novi Grad – Doboj, istražnom prostoru Semberije, kao i na prostoru Posavine i potezu od Banja Luke do Zvornika i Majevice.