Poslovanje naftnih kompanija u Rusiji

OMV gubi 2 milijarde eura u Q1 od poslova u Rusiji

BEČ – Austrijska energetska grupa OMV priopćila je 8. travnja da će u prvom tromjesečju ove godine izgubiti dvije milijarde eura zbog odluke da se distancira od poslovanja u Rusiji.

U ažuriranju trgovanja za prvi kvartal, OMV je priopćio da je otpisao milijardu eura u ožujku u vezi sa projektom plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, prenosi Reuters. Pored toga, prilagođavanje metode konsolidacije dva ruska entiteta preko kojih ima 24,99% udjela u Južno-Ruskom plinskom polju rezultiralo bi dodatnim udarom od milijardu eura.

Odlazak iz Rusije će koštati naftnog giganta Shell do 5 milijardi dolara

LONDON – Shell je u četvrtak priopćio da će otpisati između četiri i pet milijardi dolara aktive nakon odluke da napusti Rusiju zbog događaja u Ukrajini, prenosi Reuters. Prošlog mjeseca, Shell je najavio da će se povući iz svog učešća u svim ruskim poslovima istraživanja i proizvodnje nafte i plina, prestati uvoziti rusku naftu i zatvoriti svoje benzinske stanice, operacije goriva i maziva u Rusiji.

BP ne žuri sa izlaskom iz Rusije

LONDON – Prema izvorima bliskim akcionarima Rosnjefta, BP nije pokrenuo nikakve postupke za povlačenje bilo iz svog udjela u osnovnom kapitalu Rosnjefta ili iz učešća u zajedničkim poduhvatima sa ruskim državnim naftnim kolosom. „BP ostaje akcionar Rosnjefta i nastavlja da surađuje sa svojim ruskim partnerima u okviru akcionarskog sporazuma“, naveo je izvor portalu Energy Intelligence.

Exxon očekuje otpis do 4 milijarde dolara nakon odlaska Rusije

HUSTON – Exxon Mobil je priopćio u ponedjeljak da očekuje otpis od čak 4 milijarde dolara u projektu razvoja nafte Sahalin-1 u Rusiji, prenosi Bloomberg. “Kao operater Sahalina, kompanija ostaje fokusirana na sigurnost ljudi, zaštitu okoliša i integritet operacija”.

Exxon je prošlog mjeseca odlučio prekinuti svoje višedecenijske poslove s Rusijom. Sahalin-1 je bio inženjersko čudo kada je Exxon prvi počeo crpiti barele iz svojih pod arktičkih polja 2005. Prošle godine je proizvodio oko 227.000 barela dnevno i ima dva ledolomaca za održavanje izvoza tokom zime.