Pokreće se nadmetanje za dozvole za istraživanje nafte i plina u Dinaridima

ZAGREB – Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a po riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, dio je to Vladinih aktivnosti kojima se nastoji ojačati energetska neovisnost Hrvatske.

Nadmetanje se provodi za četiri istražna prostora ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prema Vladinoj odluci, Agencija za ugljikovodike provodit će pripremne radnje, izraditi dokumentaciju za nadmetanje te objaviti obavijest o nadmetanju, a ponude će ocjenjivati povjerenstvo koje imenuje ministar nadležan za energetiku.

Po provedenom postupku nadmetanja, na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vlada će za svaki pojedini istražni prostor donijeti odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na razdoblje od najdulje 30 godina, koje obuhvaća i istražno razdoblje i razdoblje eksploatacije, te dati suglasnost na nacrt ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

Novim istražnim aktivnostima na području Dinarida, koje se smatra neistraženim područjem, potiču se aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pada proizvodnje plina i nafte u Republici Hrvatskoj, kažu u Vladi. Za provođenje Odluke sredstva su osigurana u okviru redovne djelatnosti Agencije za ugljikovodike.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je nadmetanje dio Vladinih aktivnosti kojima se nastoji ojačati energetska neovisnost Republike Hrvatske.

Postupak na području Dinarida je, po njegovim riječima, nastavak aktivnosti iz 2016. godine u svrhu pronalaženja novih istražnih područja, koji bi doveli do spoznaja o novim rezervama ugljikovodika. Istaknuo je da će se istražne aktivnosti provoditi po najstrožih ekološkim standardima i u komunikaciji s lokalnim zajednicama.

Ćorić je nedavno, nakon sastanka s predstavnicima Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, da planirana istraživanja ugljikovodika na Dinaridima neće štetiti razvoju turizma.

U Ministarstvu navode da upravo lokalna samouprava ima najveću izravnu korist od istraživanja ugljikovodika. Tako je, na primjer, jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji, na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uprihodila više od 17 milijuna kuna.

Prodaja naftnih derivata iz strateških robnih zaliha

Vlada je donijela odluku i o prodaji izvanbilančnih količina naftnih derivata iz strateških robnih zaliha i to 10,2 milijuna litara eurodizela, 2,03 milijuna litara eurosupera 98 BS te 3,75 tona mlaznog goriva JET A1.

Ta prodaja izvršit će se prikupljanjem ponuda na temelju javnog natječaja, a sredstva ostvarena tom prodajom utrošit će se za nabavu strateških robnih zaliha.

Po riječima ministra gospodarstva Darka Horvata, prodaja će se temeljiti na burzovnoj cijeni i to prosjeka srednjih kotacija u mjesecu isporuke. Kako je naveo, temeljem prosječnih cijena u listopadu 2018., ukupna vrijednost robe za prodaju iznosila bi 64,8 milijuna kuna, a temeljem prosječnih cijena u prosincu 2018. bila bi 49,3 milijuna kuna.