Počinje rekonstrukcija i sanacija naftnog terminala u Blažuju

Svečano otvorenje početka radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, gospodarskog društva “Operator-Terminali Federacije” Sarajevo upriličeno je u krugu Podružnice Blažuj, u ulici Vlakovo.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Operator – Terminala Federacije (OTF) Hermedin Zornić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji su obišli radove. 

– Proveli smo kompletnu proceduru i došli u fazu da danas krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji – rekao je Džindić. 

Federacija BiH u skorije vrijeme raspolagat će s novih 42 milijuna litara naftnih rezervi.

– Dakle, 42 milijuna litara. Kad to usporedimo sa 5,9 milijuna litara terminala u Živinicama i kad to usporedimo sa nekih 80 milijuna naših terminala u NTF-u u Pločama, možemo sigurno reći da završetkom ovog projekta imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obveza prema Europskoj uniji i Europskog energetskoj zajednici – dodao je.

– Obišli smo lokaciju gdje će se vršiti remont i rekonstrukcija. Dakle dva puta po 10 milijuna, 4 puta po pet i jedan od 2 milijuna litara sa kompletnom infrastrukturom koja prati tako jedno funkcioniranje sustava za redovnu opskrbu i za zalihu koja nam je potrebna po našim sporazumima koje smo potpisali sa EU i Europskom energetskom zajednicom.

Dakle, još jednom svima čestitam i nadam se da će ovaj projekat, u rokovima koji su predviđeni završiti, pustiti u funkciju i onda služiti svrsi zbog koje je urađen – poručio je ministar.

Zornić je prilikom pokretanja radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju istakao značaj terminala pogotovo u situaciji u kojoj se sada nalazimo odnosno sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

– Onog momenta kada mi zapunimo naše obvezujuće rezerve koje se traže na tromjesečnoj razini ukupno prodanih roba tijekom fiskalne godine, mi možemo sa ovim kapacitetima i gabaritima odgovoriti da se ne dešavaju ova, da se slobodno izrazim ova divljanja maloprodajnih cijena koji smo živi svjedoci.

Preko resornog ministarstva, (da imamo rezerve op.a) izašli bi sa količinama kako bi zaustavili to divljanje – pojasnio je Zornić.