Počinje izgradnja Terminala naftnih derivata u Pločama

Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su sporazum o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Namjera PPD-a je u suradnji sa snažnim svjetskim partnerom kao što je VTTI zajednički investirati i razviti terminal za naftne derivate u Luci Ploče. Ukupna investicija iznosi oko 125 milijuna eura. Pri tome, VTTI koji ima globalni portfelj od 8,7 milijuna m3 skladišnih kapaciteta, pružit će stručnu, tehničku i operativnu podršku u razvoju terminala i uvelike će pridonijeti razvoju Luke Ploče u međunarodno čvorište za uvoz i izvoz za cijeli Jadran.

Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273.000 m3 od čega je 242.000 m3 predviđeno za skladištenje naftnih derivata i 31.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP).

Iz PPD-a kažu da će distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažiti trenutna ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije nafte i plina za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti uvoz UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.luka-ploce01

PPD se trenutno nalazi u ranim fazama izgradnje terminala. Prva faza izgradnje UNP terminala (15.500 m3) bit će u operativnoj funkciji sredinom 2017. godine dok će prva faza izgradnje skladišnog prostora na naftne derivate (60.000 m3) biti u operativnoj funkciji do kraja 2016. godine.

Kompanija VTTI BV je važan igrač na području skladištenja i upravljanja terminalima osnovana 2006. godine kao joint venture kompanija između Vitol Grupe, jedne od najvećih svjetskih energetskih trgovaca, i kompanije MISC, glavne malezijske prijevozničke kompanije u kojoj svaka ima udjel od 50%. VTTI posjeduje i upravlja s 11 terminala nudeći pritom ukupni kapacitet od 8,7 milijuna m3 na pet kontinenata. 2014. godine VTTI BV osniva VTTI Energy Partners LP (izlistana na njujorškoj burzi kao „VTTI“), osnovanu s ciljem stjecanja, upravljanja, razvijanja i nabave rafiniranih naftnih proizvoda, terminala sirove nafte te povezane energetske strukture. Početna imovina sastoji se od 11 terminala unutar VTTI portfelja koji su strateški smješteni u ključnim energetskim čvorištima diljem svijeta.