Počinje istraživanje nafte i plina u FBiH

Istraživanje nafte i plina na području Federacije moglo bi uskoro krenuti. Naime, federalna Vlada donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavu usluga pravne osobe kao stručnog konzultanta koji će joj pružiti konzultantske usluge u pripremi, provođenju javnog nadmetanja i izradi natječajne dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Preporuka Povjerenstva

Prihvaćena je preporuka Povjerenstva za provođenje postupka javne nabave ovih usluga za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH ponuđaču IHS Global Ltd, London za ponuđenu cijenu 1,275.643,80 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Dana je suglasnost federalnom ministru energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor s odabranim konzultantom, a ugovor će biti dostavljen na potpis izabranom ponuđaču IHS Global Ltd, London po završetku roka od 10 dana od dana kada je ponuđač obaviješten o izboru najpovoljnije ponude.

Podsjetimo, američka naftna kompanija Amoco je 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u BiH, zajedno s britanskom konzultantskom kućom Exploration Consultants Limited (ECL). Te dvije tvrtke u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje. Zbog toga već 25 godina nema daljnjih aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte. Nafta se prostire između dvaju bh. entiteta i njezina nalazišta, koje najviše obećava, a nalazi se u Orašju s oko 180 milijuna barela, piše novinarka Nadina Ronc u svojoj analizi. ECL-ov projekt trajao je pune dvije godine i u to vrijeme uzet je kredit od 2,5 milijuna dolara od Svjetske banke. Kompanija Amoco financirala je cijeli projekt svojim novcem jer su uspjeli osigurati ekskluzivni ugovor s bosanskom tvrtkom Energoinvest.