Počinje istraživanje nafte i plina na području Kikinde i Novog Bečeja

U sklopu plana istraživanja nafte i plina u 2013. godini, NIS a.d. Novi Sad će u travnju započeti seizmička istraživanja na području općina Kikinda i Novi Bečej, prema projektu „3D seizmička ispitivanja na istražnom prostoru Novo Miloševo“. Radove na terenu izvodit će NIS Naftagas Naftni servisi, pogon Geofizički servisi. Za izvođenje projektiranih 3D seizmičkih radova, koja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i plina, dobivene su sve neophodne dozvole i suglasnosti nadležnih državnih organa. Ova istraživanja imaju za cilj pronalaženje novih ležišta nafte i plina.

Prije početka izvođenja radova, predstavnici NIS-a obavijestit će navedene općine i mjesne zajednice o predstojećim radovima na njihovoj teritoriji. Agencija ”Geo-oil”, koja se bavi poslovima pribavljanja suglasnosti i isplatom štete, stupit će u kontakt sa vlasnicima svih parcela koje su na liniji radova, obavijestiti ih o planiranim istraživanjima i zatražiti suglasnost o ulasku u njihov posjed.

Prilikom izvođenja radova, neminovno je da dolazi do određenih vrsta šteta na posjedima. Predstavnici Agencije ”Geo-oil” će sve vlasnike parcela detaljno informirati o načinu utvrđivanja štete i cjeniku po kome se ona isplaćuje. Isplata zapisnički konstatiranih iznosa za štete, vlasniku se u cijelosti isplaćuje u najkraćem mogućem roku.

U toku izvođenja radova NIS a.d. će intenzivno surađivati sa općinama, mjesnim zajednicama i Ministarstvom unutarnjih poslova RS.

Na području Kikinde radovi će se izvoditi u slijedećim mjesnim zajednicama: Bašaid, Banatska Topola, Uglješa Terzin, Iđoš i Sajan.

Na području općine Novi Bečej radovi će se izvoditi u mjesnim zajednicama: Novi Bečej, Novo Miloševo i Bočar.

Predstavnici NIS-a maksimalno će se truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana. Nadamo se da ćemo na zajedničko zadovoljstvo završiti projektirane radove koji će imati veliki značaj kako za našu kompaniju, tako i za navedene općine i širu društvenu zajednicu.

DODATNE INFORMACIJE:

Investiranje NIS-a u reanimaciju domaćih naftnih nalazišta, uz primjenu novih tehnologija i razradu složenih ležišta, dovelo je do povećanja proizvodnje na postojećim nalazištima i rasta resursne baze.
NIS je u okviru svoje strategije riješio da se ne odriče razvoja naftnog i plinskog potencijala Srbije i, prije svega, skoncentriran je na rast resursne baze koja je i strateška rezerva države. Geološka istraživanja izvode se u skladu sa usvojenom Strategijom geoloških istražnih radova 2011.- 2020. g, u što će, u ovom periodu, biti investirano oko 450 miliona eura.

Međutim, liderstvo, koje želimo da dostignemo u poslovanju, ogleda se i u pružanju primjera za odgovornost prema zajednici, čime i konkretno postajemo njen integralni dio.

NIS već četvrtu godinu ostvaruje stratešku suradnju sa lokalnim samoupravama u Vojvodini, kao i gradovima Beograd i Niš. Cilj ove suradnje jeste poboljšanje svakodnevnog života i socijalne infrastrukture u lokalnoj zajednici, razvoj sporta, nauke i kulture, priliv investicija i veće učešće NIS-a u rješavanju konkretnih lokalnih problema. Samo u 2012. godini, NIS je u projekte u lokalnim sredinama uložio oko 121,8 miliona dinara.

Izvor www.nis.rs